March 9 2006 - Brussels

Special interview with Sulejman Tihic, President of BiH Presidency

Tihic on the case "BiH against Serbia and Montenegro" at International Criminal Court: "The case at ICC is not intended agains the people of Serbia and Montenegro, or against good neighbourly relations with Serbia and Montenegro, but we have to establish that the states who commit this kind of deeds have to face consequences, not only their presidents, but the states as such, and in a certain way also the citizens who have supported their policies".

Speaking Bosnian
Intervju : Sulejman Tihic, predsjedavajuci BiH Predsjednistva

Trajanje 10 :27

00 :00

Rezultati visednevne posjete Briselu.

Ja sam prvo svoje sagovornike informisao o situaciji Bosne i Hercegovine, o napretku koji smo ostvarili, o velikom progresu u svim oblastima. Izmedju ostalog sam pomenuo i napredak kad su u pitanju ustavne promjene jer je to rezultat dogovora domacih politicara, a ne nekih pritisaka, cime su moji sagovornici bili obradovani, drago im je da mi preuzimamo odgovornost za situaciju u zemlji.

Trazio sam podrsku za Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, dobio sam ohrabrenje, podrsku, razumjevanje, kako od predstavnika belgijske vlade, tako i u susretu sa generalnim sekretarom Sheferom, koji dobro prati situaciju u BH,. Razgovarali smo o formiranju fonda kojim ce se osigurati sredstva od 13 miliona eura za rjesavanje statusa demobilisanih pripadnika oruzanih snaga, njih je oko 11 hiljada. Imamo poddrsku NATO saveza rjesavanju tih pitanja, govorili smo o nasoj ulozi u medjunarodnim vojnim misijama, mogucnosti ucesca u misiji ISHAV u Afganistanu itd.

01 :35

O ustavnim promjenama u BH, za ko je americki inicijatori tvrde da se moraju dogovoriti do kraja ovog mjeseca i u tom svjetlu komentar formiranja nove vlade RS.

To je prvenstveno nase opredjelenje, ne tih americkih zagovoraca, da ovaj proces zavrsimo tako da ce novi izbori biti odrzani po novim ustavnim rjesenjima. Ja vjerujem da cemo uspjeti do zakonskoga roka, 31 marta.

01 :57

Meni je drago da je, kad su u pitanju ustavne promjene, postignut visok stepen konsenzusa sva tri naroda, to su 34 stranice sporazuma, od cega najmanje 20 stranice ustavne materije, i sve znaci korak naprijed, dva tri koraka naprijed, sve su bolja rjesenja od postojecih, to znaci jacu drzavu sa jacim nadleznostima kakve imaju normalne evropske drzave, funkcionalniju vlast od Predsjednistva, garantovana ljudska prava s a mehanizmima zastite.

Jas sam zadovoljan ovim rjesenjima, sto je to rezultat konsenzusa domacih politicara, ne nekakvih pritisaka, kako smo do sada bili izlozeni. To je dobar put za rjesavanja i drugih slicnih problema.

Dolazak na vlast gospodina Dodika, odnosno vlade koje je on predlozio, moze da bude samo korak u tom pozitivnom sjmeru, kada je evropski put i drugi pozitivni procesi u BH u pitanju.

03:09

Da li je zastoj u ustavnim reforma u vezi sa rjesavanjem kosovskog pitanja ?

To nema veze, ustavne promjene nemaju veze sa Kosovom. To neki politicari iz sebi poznatih razloga, uskostranackih ili licnih interesa dovode u vezu. Evo, i danas u Briselu i u drugim prilikama jasno je receno da pitanje statusa Kosova ni na koji nacin ne moze se odraziti na integritet i suverentitet BH. Tako da na zalost neki politicari za koje sam ocekivao da budu odgovorni, ponasaju se nedrzavotvorno i uskostranacki i svoju licnu sujetu stavaljaju iznad opceg interesa. Ja bih ih pitao: gospodo, taj vas spisak zelja trebate prezentirati trecoj strani. Nije dovoljno sjediti u Sarajevu i pricat pricu o cjelovitoj demokratskoj Bosni i Hercegovini, treba otici, kao Sulejman Tihic ovdje, i u Banju Luku i u Bjeljinu, i u Prijedor, i u Focu itd. i tamo govoriti o BH bez entiteta kao rjesenje za buducnost.

Ovo smo svi rekli da je prva faza ustavnih promena. Mnogo od tih politicara koji kritikuju sporazum nikad nisu bili u Republici Srpskoj, nikad nisu bili na masovnoj grobnici, ne znam da li su ikad posjetili izbjeglice. Nije dovoljno u Sarajevu, po svjetskim metropolama pricati o nekim visokim demokratskim standardima i kako bi trebalo da izgleda, znam ja dobro kako bi trebalo, ali ovo je sad realno. Ovo je napredak, ovo nije potvrda dvoentitetskog uredjenja i ne znaci jacenje entiteta, naprotiv znaci slabljenje entiteta i jacanje drzave BH

05: 25

O uslovu pune saradnje sa Haskim sudom za SCG i o mogucnosti da se slicni uslovi postave pred BiH.

Mislim da je krajnje vrijeme da SCG ostvari punu saradnju sa Haskim tribunalom i da sa te deklarativne predju na stvarnu saradnju, a to znaci hapsenje najtrazenijih ratnih zlocinaca. Jer, u EU jasno su iznesena upozorenja o posljedicama ako ne bude uhapsen Ratko Mladic. Mogucnost da se isto takvo nesto primjeni u BH - ja sam danas sa gospodinim Sheferom o tome razgovarao i rekao sam da je nas interes puna suradnja sa Hagom. Rekao sam da se BiH, sto se mene tice, ne treba se gledati kroz prste, jer nas interes je da se uhapse Karadzic, Mladic, i svi drugo zlocinci i da se procesuiraju pred domacim sudom stotine zlocinaca koji danas jos slobodno hodaju. To je vazno zbog buducnosti, zbog uspostavljenja povjerenja medju nasim ljudima. U BH, u RS jos ima kapaciteta za bolju saradnju sa Hagom. Postoji odgovornost drzave, ali puna odgovornost jos uvijek je na entitetima, jer policijski poslovi su na entitetima. Tek prenosom tih nadleznosti, onda ce drzava biti jedina odgovorna za saradnju sa Hagom.

07 :30

O argumentima SCG da iza tuzbe pred Medjunarodnim sudom ne stoje sva tri konstitutivna naroda BiH i o protivljenju tuzbi koje dolazi iz Republike Srpske.

Iza tuzbe ne stoje narodi, iza tuzbe stoji drzava . Drzava BiH putem svog Predsjednistva podnijela je tuzbu, ta tuzba je potvrdjena na sjednicama postdejtonskog Predsednistva u dva navrata - preglasavanjem dva clana protiv jednog, istina, ali to je sasvim legalan nacin donesenja odluke. O tome je obavjesten Haski tribunal, Medjunarodni sud je to prihvatio i radi po tuzbi. Zasto se neki politicari iz RS protive tuzbi? Postoji nekoliko razloga. Jedan razlog je da su nespremni da se suoce sa istinom, bez obzira kakva ona bila. Drugi razlog, neki imaju svoje odgovornosti za sve sto se dogodilo u BiH i jedan takav postupak bi mogao da pomene i tu odgovornost i konkretna imena.

09 :06

Tuzba nije usmjerena srpskog naroda u BH, nije usmjerena protiv dobrih odnosa za SCG, upravo presuda treba da bude dopuna boljim odnosima medju narodima, medju drzavama. Samo na temeljima istine i pravde mozemo graditi bolju buducnost i u BiH i sa nasim susjedima, to nije vazno samo za BH i za region, to je vazno za medjunarodni pravni poredak. Mora se znati da one drzave koje cine takva nedjela da ce danas sutra ne samo njihovi predsjednici nego i drzave odgovarati, i da ce posljedice trpiti na neki nacin i gradjani koji su glasili za takvu politiku, odnosno za takve politicare.

09:58 Cutaways

10:04 Building Renaissance hotel, European flag

10: 33 END OF TRANSMISSION

Warning: Unknown: open(/var/php_sessions/sess_4715198d700217fe5fa20b50ee475283, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/php_sessions) in Unknown on line 0