SEETV transmission of Friday 28 April 2006

Interview with Vuk Draskovic, Serbian Minister of Foreign Affairs

TRANSCRIPT OFTHE INTERVIEW WITH VUK DRASKOVIC, MINISTER FOR FOREIGN AFFAIRS OF SERBIA AND MONTENEGRO

00:00

Cutaways of Enlargement Commissioner Olli Rehn and Vuk Draskovic

01:00 Statement by Olli Rehn on the disruption of the Stabilisation and Association process of S and M

We would have good chances of concluding this agreement before the end of the year if conditions are fulfilled by Serbiaand Montenegroand this means of course also cooperation with ICTY and on that issue you know that one month ago we extended the time limit concerning achieving full cooperation and arresting Ratko Mladic. I appreciate the actions taken by Serbian government to tackle the support network of Ratko Mladic. However it is now high time to complete the work, to locate, arrest and transfer Ratko Mladic to the Hague without delay and if this is not the case in the next few days, then we have no other option than to call off the next negotiations round which will take place otherwise on May 11th and disrupt the negotiations until Serbia has achieved full cooperation with ICTY.

02:21Extracts of the press conference

02:47O obavezi hapsenja Mladica

Nada da haska obaveza bude ispunjena u toku narednih nekoliko dana jos postoji ali ta nada traje suvise dugo. Mislim da stvari su danas jasne I mislim da ce veliki broj takozvanih patriota u Srbiji da slavi pomracenje evropskog puta Srbije I priblizavanje obnove vlasti I one Srbije koju te snage, mislim pre svega na srpsku radikalnu stranku I socijalisticku partiju Srbije, I sve takozvane srpske patriote koji im aplaudiraju, zele iu kojoj smo ziveli od 90 do 2000 godine. Izolovana, zemlja drzavnog terorizma, ubistava, pljacke I nesrece. Takvu Srbiju mogu samo da stvore I takvu Srbiju stvaraju I zalosna je situacija da danas pre svega intelektualna elita Srbije gotovo ne suprostavlja se jednom opasnom talasu ubijanja buducnosti nase zemlje.

04:15Da li je kasno?

Prilicno kasno ali ne sme da bude definitivno kasno. Mi sada u Srbiji placamo takodje preskupu cenu gresaka koje smo pravili od 5.Oktobra 2000 g. Umesto da tada na krilima narodne volje Miloseviceve sluzbe bezbednosti I vojne I policiske I vojska I policija budu radikalno transformisani, to se nije ucinilo. Prva zrtva takve greske bio je sam premijer Djindjic I evo sada gde smo. Dan am je u opasnosti ne samo put u Evropu, nego nam je sve u opasnosti, buducnost je u opasnosti, nema vece opasnosti za Srbiju od mogucnosti da se vrati na vlast onaj system uzasa koji je srusen 5. Oktobra 2000 g.

05:06 Situacija u Srbiji

Pa mislim da je sve povezano sa haskim optuzenicima I sebe smo doveli u dosta tesku situaciju. Da ne upotrebim neku tezu rec, da nam je Hag prestonica, a da su zapravo ti haski begunci sefovi svih nasih pregovarackih timova. Ja sam samo formalno sef pregovarackog tima za pridruzivanje u EU, stvarni sef su haski begunci jer od njih eto zavisi hoce li ti pregovori biti nastavljeni I kad ce biti zavrseni. Siguran sam da na jasan nacin I ishod crnogroskog referenduma zavisi od tih istih haskih begunaca. Ako bi se oni cudom nekim za narednih nekoliko dana nasli u Hagu, ili jedna od njih, onaj najtrazeniji, onda bi bilo verovatno tesko dobrom delu gradjana Crne Gore da rizikuju da se krece iz pocetka, pod novim okolnostima jer bi bilo jasno da bi zajednickoj drzavi bila sirom otvorena vrata ka evropskim integracijama, a napokon svaki dan nam stizu poruke da nam je drzavna pozicija u pregovorima oko buduceg statusa Kosova donekle invalidna, oslabljena zbog cinjenice da optuzeni od suda koji je osnovao savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija uzivaju tako snaznu, javnu, gotovo histericnu podrsku ne nekih vodecih politickih stranaka u Srbiji, SRS I da je taj system bezbednosti tih sluzbi Milosevicevih taj koji stiti begunce, I taj system ima svoje pipke I u medijima, svim medijima I u pravosudju, svuda…

07:16 O izjavi premijera Ceku da nezavisnost Kosova je neizbezna

Zaista mislim ako je zavisnost Kosova neizbezna, onda su takodje neizbezne tragicne posledice po sigurnosti, stabilnosti u celom regionu Zapadnog Balkana i sire. Ja se ipak ne plasim da moze nekoliko begunaca od optuznice haske da zamraci tu evropsku perspektivu u Srbiji, ali se veoma plasim da bi nametnuto resenje protivno volji Srbije o proglasenju albanske drzave na teritoriji drzave Srbije izazvalo kod Srba, i to ne samo kod Srba u Srbiji, nego i u Crnoj Gori, u Makedoniji u Bosni, Hrvatskoj, Nemackoj, Americi, Avstraliji, sirom sveta, osecaj ponizenosti, a na osecaju ponizenosti tesko da bi se mogao graditi evropski entuzijazam u Srbiji samoj, a ako se pogase evropska svetla u Srbiji, onda ih nece biti ni u celom regionu Zapadnog Balkana. Kosovo samo ima neke sanse da prezivi ekonomski, jedino u najboljim odnosima sa Srbijom a tih odnosa nece biti ukoliko Srbiji bude nametnuto resenje koje Srbija ne moze prihvatiti. Ja ne iskljucujem mogucnost nametnutog resenja ali ako dodje do nametnutog resenja, nadam se da bi i to nametnuto resenje moralo da postuje tri stvari. Prva: da svim legitmnim zahtevima albanske vecine budu zadovoljeni, dva da sva prava Srba I drugih nealbanaca na Kosovu budu maksimalno zasticena, I tri da ??? Ujedinjenih Nacija i zavrsni akt iz Helsinkija budu postovani. Ako govorimo o kompromisu, o stabilnosti onda ih trazimo na ovim principima na jednom resenju koje nece poniziti ni poraziti nikoga, na jednom resenju u kom ce dobiti svi. I albanci I srbi na Kosovu I ceo region I Evropa.

09:45O demarkaciji granice sa Makedonijom

Potpisan medjudrzavni sporazum o nasoj drzavnoj granici sa Makedonijom I on je deponovan u Ujedinjenim nacijama. Srbija I Crna Gora je medjunarodna drzava, medjunarodne granice medjunarodno priznatih drzava ne mogu se nasilno ni menjati, ni preimenovati I to albanski politickok vodstva na Kosovu moraju da postuju. Srbija trazi samo dve stvari: da zasticen bude srpski narod na Kosovu, crkve, manastiri I da se ne dira u medjunarodne granice nase drzave sa Albanijom I Makedonijom.

Beogradje nadlezan da pregovara o obelazavanju, demarkaciji granica drzave I niko drugi. U Evropi granice uglavnom idu ka tome da ce postojati na mapama I dokumentima ali ne i u praksi. Bice otvorene, prozirne i mi smo spremni da takav koncept i status granica nasih sa Albanijom i Makedonijom prihvatimo.

11:18O odnosima sa Makedonijom

Dobri su ali je nepotrebno na njih malo bacena senka zbog nekih medjucrkvenih sporova I ni jedna, ni druga drzava nisu smele da dozvole da se uplicu u te crkvene sporove.

11:36O odnosima sa Bosnom I Hercegovinom

Lose je sto je doslo do suda. Ja sam uveren da je prosto nemoguca presuda da je Srbija odgovorna za genocide u Bosni I Hercegovini. Ali Srbija I Bosna I Hercegovina su mogle da idu na sud. To je bio jedan uzasni rat, jedna nesreca i Srba i Bosnjaka i Hrvata, svih. Posudovima se raskopavaju duboke rane koje moramo da prevazidjemo, a one ne poticu samo iz 92 ili 93, nego i 41, 42 i 43 god . I mnogo ranije I sve to se mora onda povlaciti, ozivljavati po sudnicama, po medijima umesto da smo postigli jedan politicki dogovor da zajednicki se potrudimo da formiramo jedan fond pre svega obestecenja zrtava rata I porodica, oni koji su nastradali, ubijeni od bilo koga na bilo kojoj strani u tom besmislenom I uzasnom ratu izmedju najblizih koji je pogodijo Bosnu I Hercegovinu.

13:12END OF TRANSMISSION

Warning: Unknown: open(/var/php_sessions/sess_04917679114b36ff82a454505c359179, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/php_sessions) in Unknown on line 0