Friday 3 February

Interview with Alvaro Gil Robles, Commissioner for human rights for the Council of Europe

Gospodine Hil Robles posle ssest godina koje ste proveli na funkciji Komesara Saveta Evrope za ljudska prava, pre nekoliko nedelja jedna vassa izjava izazvala je veliko interesovanje javnosti : rekli ste da ste prilikom vasse posete na Kosovu 2002 godine primetili sliccnost tamossnjeg americckog zatvoru sa zatvorom u bazi Gvatanamo. Mozzete li da nam kazzete zassto ste izabrali kraj vasseg manadata da biste to rekli, da li ste o tome vech govorili ranije ?

Kao komesar posetio sam Kosovo pre nekoliko godina i to na zahtev Parlamentarne Skupsstine Saveta Evrope da bih napravio izvesstaj o posstovanju ljudskih prava u regionu…U tom kontekstu posetio sam zatvorske centre na Kosovu i jedan od tih centara je bio u vojnoj bazi u kojoj sam video ono ssto sam (napisao) u mom tadassnjem izvesstaju Parlamentranoj Skupsstini Saveta Evrope. Poslednjih nedelja, u kontekstu novih informacija objavljenih u medjunarodnoj sstampi, ja sam podsetio na ono ssto sam vech video i o ccemu sam vech govorio pismeno u mom izvesstaju pre nekoliko godina. U to vreme u jednom nesumnjivo slozzenom medjunarodnom kontekstu, postojao je zatvorski centar u NATO americckoj bazi, u kome su se nalazili zatvorenici koje je uhapsio KFOR. Dve stvari su bile vrlo iznenadjujuche : prva – pravni postupak na osnovu koga su te osobe bile uhapssene. To je bio vanproceduralni postupak jer su te osobe uhapssene bez ikakve pravne intervencije. O tome smo pismeno govorili kao o hapssenjima bez pravne procedure, ssto znacci da su hapssenja vrssile direktno vojne vlasti i da se hapsilo na neodredjeno vreme, u jednom posebnom centru i da je ponekad bilo i oslobadjanja bez postojanja ikakve optuzznice. Taccka. Nejasna je pri tom i pravna odbrana itd. Sve je to bilo napisano u mom izvesstaju. Drugo pitanje koje je bilo priliccno zaccudjujuche je kakav je taj centar bio u tehnicckom smislu. Sliccnost koju smo videli sa onim ssto smo videli na objavljenom filmskom i fotografskom materijalu o Gvatanamu je bila veoma uocljiva. To su bile potpuno iste kuchice, razdvojene na isti naccin, u svakoj kuchici jedna osoba u zatvorskoj uniformi itd, bodljikava zzica svuda… To je bilo vrlo ssokantno, vrlo ssokantno, jer ostatak zatvorskog sistema na Kosovu je bio drugacciji – bili su to centri za zatvorenike sa chelijama itd. Dakle to su pitanja o kojima sam pisao. Trazzili smo ukidanje takvog pravnog postupka i da se uvedu garancije. Takva preporuku sadrzzi (moj) izvesstaj i nju su prihvatile Ujedinjene Nacije koje su zatim izmenile dispozicije i zatvorski sistem je izmenjen i uvodene su garancije. Eto to bi bio istorijat pitanja i o tim pitanjima ja sam govorio joss kada sam posetio (Kosovo).

- Gospodine Hil Robles (Gil Robles) pretpostavljam da ste se pitali zassto u ono vreme (2002 godine) to nije izazvalo pazznju. Kakvo je vasse objassnjenje ?

Ne znam, iskreno mogu da vam kazzem da ne znam. Odgovorio sam na hitan zahtev Parlamentarne Skupsstine. Dva puta smo posetili (Kosovo)…dve tehniccke ekipe i posle ja liccno sa ekipama, napravili smo hitan izvesstaj za Parlamentarnu Skupsstinu (Saveta Evrope) o kojima zatim nikada u toj Parlamentarnoj Skupsstini nije raspravljano. Nisam ja taj kome treba postaviti pitanja zassto to nije uccinjeno. Uradio sam ono ssto se od mene trazzilo. Rekao sam ono ssto sam video – nisam sakrio ni jedan jedini problem. Na drugima je da vide koje su ccije odgovornosti i posledice.

- Podsetila bih ukratko na ono ssto ste rekli u vassem izvesstaju. Vi kazzete « I draw the conclusion that the specific texts are not clear on the relationship beetwen UNMIK nd KFOR ». Takodje pomenuli ste odsustvo civilne kontrole – ssto znacci da UNMIK nije potpuno kontrolisao vojne snage. Smatrate li sada gospodine Hil Robles da ima joss pitanja koja se ticcu tog zatvora (u americckoj vojnoj bazi na Kosovu) koje ostaju otvorena ?

Mozzda se zaboravilo da je na Kosovu ondassnji ombudsman Novicki upozorio na stanje u tim centrima i postojechi sistem. Dakle to nije novo ssto sam kao Komesar rekao…vech je postojala debata o tome, vech je jedna medjunarodna organizacija za zasstitu prava ccoveka na licu mesta upozorila na ovaj problem. Drugo i treba to rechi, istina je ssto sam rekao u izvesstaju (o odnosu civilne kontorle nad vojsnom vlasschu na Kosovu) ali je takodje istina da je general Valanten, (ondassnji komandant KFORa) maksimalno saradjivao u toku nasse posete. Saradjivao je samnom kao komesarom kako nissta ne bi bilo skriveno i kako bi sve bilo pokazano i kako bi saslussao posle komentare i preporuke Komesara koje su bile primenjene... Istina je da u datom medjunarodnom kontekstu zatvorski centri nisu bili pod civilnom kontrolom, niti pod kontrolom onoga ssto se u nassim zemljama zove pravna drzzava. To je ono ssto je posao Saveta Evrope – uvodjenje pravne drzzave i posstovanje pravne drzzave u svim zemljama i u tom duhu sam i formulisao preporuke. Da se vratim na poslednji deo vasseg pitanja. Jasno je da se danas visse nego ikada treba boriti da ne postoje bespravni prostori. Znacci ako su potrebna hapssenja ona svugde, apsolutno svugde treba da se vrsse sa garancijama i posstovanjeem pravne drzzave.. To je od susstinskog znaccaja. Svejedno mi je da li je to na Kosovu ili negde drugo. Demokratske vrednosti su svugde iste.

Na kraju rekao bih kako da se provodi ta kontrola (posstovanja ljudskih prava). Nije dovoljno da se samo teorijski uspostave dospozicije i norme. Treba da izjave i norme budu podrzzane u praksi. Eto razloga zassto postoji komesar (za ljudska prava) koji ide na lice mesta da vidi stanje stvari. To je takodje razlog zbog kojeg postoji CPT komitet – komitet za prevenciju protiv muccenja koji obilazi (zatvorske) centre. Dakle pustimo medjunarodne institucije za ljudska prava da rade svoj posao.

- Kako biste vi prokomentarisali to ssto Komitet Saveta Evrope za prevenciju protiv muccenja nije ni posle 18 meseci od postavljanja zahteva dobio pristup zatvorima na Kosovu ?

Za mene to je zaista zzalosno jer je CPT organizam koji zavredjuje posstovanje, koji je ozbiljan i odgovoran i radi izvanredno svoj posao u svim zemljama Evrope. Generalni sekretar SE trazzio je za CPT pristup (zatvorima na Kosovu). Nema nikakvog razloga (da se pristup ne dozvoli). Znate, najgore je od svega je da se stvaraju nekontrolisani prostori jer kada se ne dopussta pristup zatvorima, ccak i u sluccaju da nema niccega posebnog ssto se tamo dogadja, otvara se mogucnost da se stvaraju razliccite pa ccak i lazzne predstave o tome ssta se u njima dogadja. Dakle najbolje ssto je moguche je transparentnost i CPT je najozbiljnija institucija koja trebada ide da vidi stanje na licu mesta. Trazzim pristup svim zatvorskim centrima bez izuzetka.

- Sve do kraja svog manadata, bivssi ombudsman za Kosovo, gospodin Novicki je odrzzao « dijagnozu » da je Kosovo « crna rupa » ljudskih prava. Mislite li da je takva konstatacija opravdana ?

Prvo, treba da kazzem da je ssteta ssto danas na Kosovu nema ombudsmana i da posle odlaska Gospodina Novckog nije bilo nekog drugog ko bi nastavio njegov posao. Mislim da je od susstinskog znaccaja da taj region ostane bez jednog aktivnog ombudsmana kao ssto je bio Gospodin Novicki….Svuda je bilo problema i Kosovo u tom smislu nije neki izuzetak. Kao komesar u svim zemljama Evrope video sam probleme i potrtebno je boriti se svakog dana. Ni u jednoj evropskoj zemlji danas sebi ne mozzemo dozvolimo luksuz da se ne borimo za ljudska prava.

- I na kraju da li ste 14 decembra na sastanku Komiteta za ljudska prava Saveta Evrope predlozzili Diku Martiju, izvestiocu o navodnim zatvorima CIA da zatrazzi objassnjenja koja se ticcu zatvora u vojnoj bazi na Kosovu ?

Rekao sam stvari koje se ticcu one Evrope koju obuhvata Savet Evrope : da ne treba ostaviti nimalo mesta sumnji pred optuzzbama koje su javno izreccene da su mozzda postojali tajni zatvori ili ilegalnim letovi kojima su ljudi prevozzeni tamo gde su bili izlozzeni muccenju. Ne mozzemo da dozvolimo da takve sumnje postoje.

Natassa Jokich
Warning: Unknown: open(/var/php_sessions/sess_b1fced531be581a0dca7289ba1920f6f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/php_sessions) in Unknown on line 0